Είδαμε την θεατρική παράσταση «ΓΚΑΡΗΣ, ΤΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ» της Τασούλας Επτακοίλη στο «Βασιλικό Θέατρο» από το ΚΘΒΕ και σας την προτείνουμε.
Η συγγραφέας, Τασούλα Επτακοίλη που είναι γνωστή τόσο με τη δημοσιογραφική της ιδιότητα (συντάκτρια στην εφημερίδα «Η Καθημερινή») όσο και με τη λογοτεχνική της («Το άλλο μου ολόκληρο», «Η γυναίκα στο ασανσέρ», «Κέρμα στον αέρα», «Με βλέπεις;») αλλά και από την επιμέλεια και παρουσίαση της επιτυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΡΤ2 «Πλάνα με ουρά», για τη φιλοζωία, μας μυεί στον υπέροχο κόσμο της φαντασίας, μέσα από τη ζωή του δικού της τετράποδου σούπερ ήρωα.
Γράφει η Ευγενία Καραζιώτη, ειδική παιδαγωγός MSc Ψυχοπαιδαγωγικής, ζωοθεραπεύτρια

Ο Freud ισχυριζόταν πως τα παραμύθια προέρχονται από τα όνειρα, τη φαντασία του ύπνου, τον οποίο κατευθύνουν υποσυνείδητες σκέψεις ή καταπιεσμένες επιθυμίες.
Η ιστορία του Γκάρη ακροβατεί ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, ανάμεσα στην λογική και τη φαντασία.
Η Τασούλα, δημοσιογράφος, πνεύμα δυναμικό και δημιουργικό, καλείται να γράψει ένα άρθρο για τον Σούπερμαν γιορτάζοντας ενενήντα χρόνια από τη δημιουργία του. Η ιδέα αυτή όμως καθόλου δεν τη γοητεύει και αντιδρά.
Ο Σούπερμαν δεν είναι υπαρκτός, σωστά; Και οι άνθρωποι δεν πετάνε, σωστά;
Πέφτει στα χέρια της τότε ένα επιτραπέζιο:
«Όποιος χάσει είναι γάιδαρος». Η Τασούλα λοιπόν, δημοσιογράφος που ψάχνει την αλήθεια και υποστηρίζει το δίκαιο, αρχίζει να ρωτάει και να μαθαίνει για τα γαϊδούρια που η ιστορία του πάει ίσαμε εξήντα εκατομμύρια χρόνια πίσω. Ονειρεύεται να γράφει κάποτε μια στήλη για τα ζώα. Και τότε έρχονται κάτι γαϊδούρια να της αφηγηθούνε την ιστορία του Γκάρη. Ο Γκάρης δεν είναι υπαρκτός, σωστά; Και οι γάιδαροι δεν πετάνε, σωστά; Η ζωή όμως έχει ουσιαστικά φτιαχτεί για να μας εκπλήσσει!
Ο Γκάρης λοιπόν, ο ήρωας της παράστασης, είναι γάιδαρος, ζώο πονεμένο και αδικημένο τόσο από τους ανθρώπους όσο και από τα άλλα ζώα.
Η διαφορά του είναι πως οι δυσκολίες που περνάει στη ζωή δεν τον πτοούν αλλά του διδάσκουν το μέτρο των δυνάμεών του. Τον συνοδεύει πάντα η συμβουλή της μητέρας του, να είναι δίκαιος με τα ζώα και με τους ανθρώπους και πονόψυχος. Να αγαπάει και να δείχνει την αγάπη του, γιατί η αγάπη είναι σαν το τριφύλλι:
ρίχνεις μερικούς σπόρους και αυτό φυτρώνει και απλώνεται και γεμίζει ολόκληρο το χωράφι και υπάρχει έτσι τροφή για όλους. Και τότε, με έναν μαγικό τρόπο η ζωή του αλλάζει προς το καλύτερο. Συνειδητοποιεί ότι μπορεί να πετάξει!
Η υπερδύναμή του ενεργοποιείται όμως μόνο μέσω της ενσυναίσθησης: προσλαμβάνει τα όνειρα και τα βιώματα των άλλων ανάλογα με το αληθινό τους βάρος, προσπαθεί να ζυγίσει τα πράγματα με το καράτι της καρδιάς αντί με την υποψία, την τύχη, τη σύμπτωση ή το συμφέρον.
Μέσα από τραγούδια, χορό και εύηχες γκαρίδες, στις χορδές των άλλοτε δυσκολιών και οδυνών του πυργώνονται όλοι οι πανηγυρισμοί και η ευτυχία που πηγάζουν από τη δυνατότητα του να αλλάζει τον κόσμο με αφετηρία την καρδιά του.
Τη ζωή άλλωστε δεν την κατακτούμε μόνο με την μόρφωση, αλλά με την αμεσότητα, εκεί που υπάρχει δόσιμο, όπου υπάρχει δέος, μια τρυφερή αποφασιστικότητα και μια μεγάλη καρδιά.
Και το ερώτημα που θέτει ο Γκάρης είναι το εξής:
Λαχταρά η δική σας καρδιά κάτι; Ανήκετε στην καρδιά εκείνη που ξεσηκώθηκε για αυτό το κάτι ψυχή τε και σώματι; Μπορεί κάτι να σας κάνει να «πετάξετε»; «Πετάει» τελικά ο γάιδαρος;
Ορίστε, δοκιμάστε τον εαυτό σας. Ο Γκάρης και όλοι οι φίλοι του τα ζώα σας περιμένουν!

Συντελεστές
Συγγραφέας: Τασούλα Επτακοίλη
Θεατρική διασκευή: Βαγγέλης Κουφάκος
Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης
Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Μουσική: Δημήτρης Μαραμής
Στίχοι: Σωτήρης Τριβιζάς
Χορογραφίες: Κωνσταντίνος Γεράρδος
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Θανάσης Δισλής
Β. σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μανώλης Ψωματάκης
Ειδικές κατασκευές: Χριστίνα Θαλασσά
Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Χατζηιωάννου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαριάννα Αβραμάκη, Λευτέρης Αγγελάκης, Πελαγία Αγγελίδου, Μάνος Γαλανής, Ελένη Γιαννούση, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Μάρα Μαλγαρινού, Χρήστος Παπαδημητρίου, Μαρία- Νεφέλη Παρασκευοπούλου, Δημήτρης Σακατζής, Εύη Σαρμή, Ευανθία Σωφρονίδου, Ελευθερία Τέτουλα, Γιάννης Τσάτσαρης.
Από 6 Νοεμβρίου στο «Βασιλικό Θέατρο»
Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη – Παρασκευή: 10.30
Παραστάσεις για το κοινό: Κάθε Κυριακή 11:00