Εάν ο σκύλος σας συχνά φαίνεται φοβισμένος ή ανασφαλής χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος τότε αυτό το άρθρο σας ενδιαφέρει.
Ο φόβος, η ανασφάλεια και ο τρόμος στα σκυλιά μπορεί να εκδηλωθούν με διαφορετικούς τρόπους.
γράφει ο Παναγιώτης Βραννάς Αθανασόπουλος, ιδιοκτήτης του εκτροφείου VIP DAZZLING LITTLE STAR

Μερικοί γαβγίζουν σε ό,τι τους τρομάζει, κάποιοι παγώνουν μέχρι να φύγει το τρομακτικό ερέθισμα, ενώ άλλοι δίνουν πιο διακριτικά σημάδια δυσφορίας. Εάν είστε εξοικειωμένοι με τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας, θα ξέρετε σίγουρα πότε είναι ενοχλημένος.
Κοινωνικοποίηση κουταβιού
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να μην έχει αυτοπεποίθηση και να φοβάται να περιηγηθεί στο περιβάλλον του.
Μπορεί να είχε μια κακή εμπειρία ή ακόμη και να έχει μια γενετική προδιάθεση που να τον κάνει να είναι κάπως «επιφυλακτικός». Σε πολλές περιπτώσεις, ο σκύλος απλώς δεν κοινωνικοποιήθηκε σωστά ως κουτάβι. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου κοινωνικοποίησης (μεταξύ 3 και 14 εβδομάδων), το κουτάβι δεν εκτέθηκε σε αρκετές νέες εμπειρίες ή μπορεί να είχε τρομακτική ή συντριπτική έκθεση στον ανθρώπινο κόσμο μας. Κατά τη διάρκεια της περιόδου κοινωνικοποίησης, τα κουτάβια μαθαίνουν τι είναι ασφαλές και μη ασφαλές – κάτι που παίζει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του πως θα γίνουν ως ενήλικες σκύλοι.
Με την πάροδο της περιόδου κοινωνικοποίησης, αλλάζει και ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο μαθαίνουν – γνωρίζουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι οι σκύλοι σταματούν να μαθαίνουν. Στην πραγματικότητα, συνεχίζουν να μαθαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους και μπορούμε να βοηθήσουμε τους σκύλους μας να αισθάνονται καλύτερα για πράγματα που βρίσκουν τρομακτικά – είτε πρόκειται για νέους ανθρώπους, μέρη, σκύλους και άλλα κατοικίδια, ήχους ή κινήσεις.
Εάν είστε εξοικειωμένοι με τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας, θα ξέρετε σίγουρα πότε είναι ενοχλημένος
Απευαισθητοποίηση σκύλων
Ένας τρόπος για να βοηθήσετε έναν σκύλο να αισθάνεται πιο σίγουρος είναι να χρησιμοποιήσετε επαναλαμβανόμενη έκθεση στο ερέθισμα έτσι ώστε να γίνει λιγότερο ξένο και περισσότερο ρουτίνα. Πρέπει να είστε προσεκτικοί, να μην κατακλύσετε τον σκύλο ενώ χρησιμοποιείτε αυτήν την τεχνική και να διαμορφώνεστε σύμφωνα με τις συνθήκες.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα. Εάν θέλετε ο σκύλος σας να νιώσει άνετα με το να πηγαίνει, ας πούμε, σε ένα δημοφιλές πάρκο, φέρτε τον πρώτα σε μια ήσυχη γωνιά του πάρκου και επιτρέψτε του να δει και να ακούσει άλλους ανθρώπους και σκύλους από ασφαλή απόσταση. Παρατηρήστε προσεκτικά τη γλώσσα του σώματός του για να πάρετε ενδείξεις για το πώς αισθάνεται. Με πολλές σύντομες συνεδρίες, μπορείτε σταδιακά να πλησιάζετε τους πολυσύχναστους διαδρόμους και τις πιο πολυσύχναστες περιοχές, παρακολουθώντας πάντα τον σκύλο για σημάδια ενόχλησης.
Εάν δεν είστε σίγουροι, σκεφτείτε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε παράγοντες όπως το επίπεδο θορύβου, το μέγεθος του ερεθίσματος, την επεμβατικότητα ή την απόσταση από αυτό που τρομάζει τον σκύλο σας. Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος σας έχει άγχος να γνωρίσει νέους σκύλους, ζητήστε από έναν φίλο με έναν καλά κοινωνικοποιημένο σκύλο να σας βοηθήσει. Πάντα φορώντας λουρί και στους δύο σκύλους, κάντε μια βόλτα παράλληλα το ένα με το άλλο, αρκετά μακριά ώστε τα σκυλιά να μην μπορούν να αγγίξουν το ένα το άλλο. Καθώς ο σκύλος σας γίνεται πιο άνετος, μπορείτε σταδιακά να πλησιάζετε ο ένας στον άλλο. Εάν ο σκύλος σας είναι νευρικός με τους άντρες, ξεκινήστε με έναν άντρα που κάθεται ήσυχα και σε ασφαλή απόσταση από τον σκύλο σας. Να θυμάστε πάντα ότι αν ο σκύλος σας φαίνεται καταβεβλημένος, θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να μειώσετε το ερέθισμα σε σημείο που να μην είναι τρομακτικό για εκείνον και στη συνέχεια να προχωρήσετε από εκεί.
Προχωρήστε με όποιον ρυθμό ο σκύλος σας φαίνεται να είναι λιγότερο ή καθόλου αγχωμένος.
...αν ο σκύλος σας φαίνεται καταβεβλημένος, θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να μειώσετε το ερέθισμα σε σημείο που να μην είναι τρομακτικό για εκείνον...

Αντιμετώπιση άγχους
Μπορείτε να βελτιώσετε τις συνεδρίες απευαισθητοποίησης προσφέροντας λαχταριστές λιχουδιές, όπως μικρά κομμάτια τυριού ή κοτόπουλο. Αυτή η τεχνική, περιλαμβάνει το ζώο να βιώνει μια πολύ ανεκτή έκθεση σε ένα ερέθισμα, που ακολουθείται από μια νόστιμη απόλαυση – κάτι που δεν λαμβάνει καμία άλλη στιγμή. Μόλις το ζώο αισθανθεί άνετα με αυτό και περιμένει τη θεραπεία, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ο σκύλος σας τραβάει πάντα τα πόδια του όταν προσπαθείτε να τα αγγίξετε. Χρησιμοποιώντας την παραπάνω τεχνική, μπορείτε να αλλάξετε την αρνητική αντίδρασή του, όταν αγγίζουν τα πόδια του. Το ανεκτό επίπεδο έκθεσης θα είναι διαφορετικό για κάθε σκύλο, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει αργή κίνηση του χεριού σας προς το ένα από τα πόδια του χωρίς να το αγγίξετε πραγματικά και στη συνέχεια να του δώσετε μια λιχουδιά. Στο επόμενο βήμα μπορείτε να αγγίξετε ελαφρά το πόδι του για πολύ γρήγορα και να τον ταΐσετε τη λιχουδιά. Με αυτήν την θεραπεία θα τον κάνετε να μην αισθάνεται νευρικότητα όταν αγγίζετε το πόδι του, γιατί θα περιμένει μια ειδική απόλαυση.
Το αποτέλεσμα της εφαρμογή, της απευαισθητοποίησης έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα και τη γνώση πότε πρέπει να προχωρήσουμε και πότε να επιστρέψουμε στο προηγούμενο βήμα. Αν διαπιστώσετε ή αισθάνεστε κολλημένοι και ο σκύλος σας δεν σημειώνει πρόοδο, σκεφτείτε να συμβουλευτείτε έναν θετικό εκπαιδευτή.
Τόνωση της αυτοπεποίθησης
Για να χτίσετε την αυτοπεποίθηση του σκύλου σας, παρέχετέ του δραστηριότητες εμπλουτισμού νέων εμπειριών και εκπαίδευση βασισμένη στην κοινωνικοποίηση. Η εκπαίδευση του σκύλου σας χρησιμοποιώντας θετική ενίσχυση του διδάσκει ότι η λήψη αποφάσεων και η ενασχόληση με εσάς και το περιβάλλον του κερδίζουν καλά πράγματα, όπως λιχουδιές, χάδια και έπαινο.
Εξάλλου, όσο περισσότερες θετικές εμπειρίες έχει ο σκύλος σας, τόσο πιο πρόθυμος θα είναι για νέες περιπέτειες και τη διασκέδαση που σίγουρα θα φέρουν τόσο σε εκείνον όσο και σε εσάς.
Όσο περισσότερες θετικές εμπειρίες έχει ο σκύλος σας, τόσο πιο πρόθυμος θα είναι για νέες περιπέτειες!
