Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου είναι από τους πρώτους Δήμους της Αττικής που υλοποίησαν ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.
γράφει ο Βασίλης Γουλιέλμος, εκδότης

Η θέσπιση του Νόμου 4039/2012 για την προστασία των ζώων μπορεί να στάθηκε η αφορμή για το σχεδιασμό και την οργάνωση του προγράμματος σε βάση τακτική και συνεπή, όμως στον Άγιο Δημήτριο δεν ήταν η πρώτη φορά που η διαχείριση των αδέσποτων ζώων αποτέλεσε μέρος της δημοτικής ζωής.
Ήδη από το 2004 ο Δήμος είχε συνάψει σύμβαση με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία και είχε προχωρήσει σε στειρώσεις και αντιλυσσικό εμβολιασμό όλων των αδέσποτων σκύλων της πόλης.
Και αυτό σε μια εποχή που σε όλους τους δήμους της Αθήνας, ακόμη και τους πιο αστικούς, μπορούσε κάποιος να συναντήσει ολόκληρες αγέλες από αδέσποτα/εγκαταλελειμμένα σκυλιά.
Επομένως, όταν ο Άγιος Δημήτριος, πριν από 5 χρόνια, γινόταν case study μεταξύ των Δήμων της Αθήνας επειδή στους δρόμους της πόλης υπήρχαν μόνο 4 αδέσποτα σκυλιά, σίγουρα δεν ήταν τυχαίο γεγονός! Αντιθέτως, ήταν το αποτέλεσμα άσκησης πρωτοποριακής πολιτικής με συνεπή προγραμματισμό, βούλησης, ευαισθησίας και οξυδέρκειας, που προερχόταν από τη σοβαρή συνειδητοποίηση πως μέσα από τις στειρώσεις θα υπάρξει μελλοντικά η λύση στο τεράστιο πρόβλημα των σκύλων που υπήρχαν στους δρόμους της πόλης, τουλάχιστον ως προς την υγεία τους και τον έλεγχο του πληθυσμού τους.
Σήμερα στον Άγ. Δημήτριο η δράση για τα ζώα, με κηδεμόνα ή χωρίς, καλύπτει όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του Δήμου βάσει του Ν.4039/2012, αλλά και πολύ περισσότερο, απ’ όσα αυτός ορίζει, με το βάρος να δίνεται στον πληθυσμό των γατών της πόλης.

Συγκεκριμένα:
- Με Απόφαση Δημάρχου έχει συσταθεί η πενταμελής Επιτροπή ελέγχου του προγράμματος διαχείρισης ζώων
- Υλοποιείται εκτεταμένο πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων γατών
- Ιατρική, φαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα σε τραυματισμένα και άρρωστα αδέσποτα ζώα
- Σίτιση αδέσποτων σε όλη την πόλη
- Τοποθέτηση ταϊστρών σε πολλά σημεία της πόλης
- Δημιουργία 4 κοινόχρηστων πάρκων εκτόνωσης σκύλων
- Τοποθέτηση ειδικών κυτίων πατέντας ΝΟΚΑΚΑ για τη διευκόλυνση των κηδεμόνων σκύλων κατά τη βόλτα
- Εμβολιασμοί – στειρώσεις – ηλεκτρονικές σημάνσεις – φιλοξενίες και υιοθεσίες σε αδέσποτους σκύλους (όταν εμφανίζονται στην πόλη, κυρίως από εγκαταλείψεις)
- Ζωοφιλικές ενημερώσεις μαθητών και μαθητριών σε όλα τα σχολεία για την υπεύθυνη κηδεμονία, σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα Ζω.Ε.Σ (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων)
- Δράση για την αντιμετώπιση περιπτώσεων κακοποίησης (ενεργητικής – παθητικής) αδέσποτων ή δεσποζόμενων ζώων
- Τακτικοί έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία ως προς την ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζόμενων σκύλων
- Εκτεταμένη δημιουργία επικοινωνιακού και άλλου υλικού, εκστρατείες ενημέρωσης και αξιοποίηση όλων των καναλιών επικοινωνίας που διαθέτει ο Δήμος για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση όλων των πολιτών για θέματα που αφορούν στη σίτιση, τα πρόστιμα για κακοποίηση, την αναγκαιότητα της ηλεκτρονικής σήμανσης και γενικότερα στην προστασία των ζώων
- Ανάπτυξη και διαχείριση δικτύου φιλόζωων εθελοντών για φιλοξενίες αδέσποτων ζώων μέχρι την υιοθεσία τους
- Σελίδα στο Facebook «Προστατεύω και Φροντίζω – Δίκτυο Ζωόφιλων Αγίου Δημητρίου» για την δικτύωση και οργάνωση κοινότητας φιλόζωων Δήμου
Ίσως το πιο σημαντικό στην περίπτωση του Αγίου Δημητρίου είναι πως εκτός από την πολιτική βούληση, αλλά και τη φιλοζωία της ίδιας της Δημάρχου, Μαρίας Ανδρούτσου και των συνεργατών της, το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων δεν θα μπορούσε ποτέ να υλοποιηθεί χωρίς την αμέριστη και πολύτιμη βοήθεια εθελοντών – ενεργών πολιτών του Αγίου Δημητρίου. Άρα εν τη γενέσει του, στηρίχθηκε πολύ στις γνώσεις, την εμπειρία και τις προτάσεις εκείνων, από την Κοινωνία των Πολιτών, που ήταν – και είναι χρόνια – στο φιλοζωικό κίνημα.
Στο Δήμο Αγίου Δημητρίου στόχος – εκτός από τη δημιουργία ενός ελεγχόμενου και υγιούς πληθυσμού αδέσποτων – είναι η δημιουργία υπεύθυνων κηδεμόνων κατοικίδιων ζώων και φιλόζωων πολιτών που θα σέβονται το περιβάλλον της πόλης μαζί με τα ζώα του.