Living together
Σε αυτή τη στήλη, η Χρυσούλα Χασάπη μας παρουσιάζει ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν σε δραστηριότητες, ταξίδια και καθημερινές στιγμές με το σκύλο μας
Επιμέλεια στήλης: Χρυσούλα Χασάπη, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων χρησιμότητας, για συντροφιά, agility & σπορ από τον E.N.C.I. Ιταλίας και απόφοιτος της σχολής A.D.T.C
Η πρώτη εβδομάδα με ένα νέο κουτάβι είναι από τις πιο απαιτητικές για έναν νέο κηδεμόνα, ειδικά εάν είναι η πρώτη φορά με ένα μωρό σκυλάκι! Πολλοί νέοι κηδεμόνες αισθάνονται να καταβάλλονται από την εμπειρία και να χάνουν τον έλεγχο της κατάστασης!
Ψυχραιμία! Η «Muffin», η «Bee» κι εγώ θα σας βοηθήσουμε να δείτε ότι η ζωή με ένα νεαρό σκύλο δεν είναι μόνο εύκολη αλλά διασκεδαστική και γεμάτη μοναδικές εμπειρίες! Mε μια μεθοδευμένη διαχείριση της κατάστασης όλα θα σας φαίνονται παιχνιδάκι! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μωρό, επίσης προβληματισμένο με τη νέα πραγματικότητα που έρχεται αντιμέτωπο και πάνω από όλα που βασίζεται στη δική μας καθοδήγηση για να τη διαχειριστεί. Αυτά είναι τα πρώτα πράγματα που πρέπει να ξεκινήσουμε με το νέο μας μικράκι.
1. Σταθερό πρόγραμμα
Το παν για αρχή, είναι ένα σταθερό πρόγραμμα. Όπως όλα τα μωρά, ακόμα και τα ανθρώπινα, το κουταβάκι μας χρειάζεται ένα σταθερό πρόγραμμα φαγητού – ύπνου – παιχνιδιού και τουαλέτας. Το σταθερό ωράριο ταΐσματος βοηθάει πολύ στο να ρυθμίσουμε τα θέματα τουαλέτας, αν και πάντα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι ένα μικρό κουταβάκι έχει ανάγκη από πολλή συχνή ανακούφιση γιατί δεν έχει πραγματικό έλεγχο της κύστης του. Πρέπει να πάει τουαλέτα μόλις φάει, μόλις ξυπνήσει και μετά από έντονο παιχνίδι… ίσως και ενδιάμεσα.
Η υπομονή και η πρόβλεψη είναι το κλειδί.
Μετά από παιχνίδι και φαγητό το κουταβάκι μας θα πρέπει να μάθει να χαλαρώνει, πράγμα όχι δύσκολο μιας και τα νεαρά κουταβάκια κοιμούνται αρκετά.
2. Πολύ παιχνίδι
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκινήσουμε με το κουτάβι μας είναι να μάθουμε να παίζουμε μαζί του. Τα κουτάβια έχουν ανάγκη από πολύ παιχνίδι γιατί μέσα από αυτό μαθαίνουν και χτίζουν δυνατή σχέση μαζί μας. Και δεν εννοούμε μόνο τα παιχνίδια που τους παίρνουμε για να ασχολούνται, αλλά το ενεργητικό παιχνίδι μαζί μας! Είναι ιδανικός τρόπος για να εκτονώσουμε το κουτάβι μας και κατάλληλος τρόπος για να διδάξουμε τα πρώτα όρια και κανόνες (στο επόμενο τεύχος θα ασχοληθούμε αναλυτικά με το διαχωρισμό, τα είδη και την αναγκαιότητα κάθε παιχνιδιού).

3. Όνομα και «Έλα»
Οι πιο βασικές και απαραίτητες εντολές για έναν σκύλο είναι να μπορεί ανταποκρίνεται άμεσα στο όνομά του και να έρχεται όποτε τον καλέσουμε γρήγορα και με ενθουσιασμό!
Για ένα μωρό κουτάβι οι εντολές μας είναι απλοί ήχοι χωρίς σημασία. Χρησιμοποιώντας κάποια από την ημερήσια ποσότητα της τροφής του ή/και λαχταριστές υγιεινές λιχουδιές να διδάξουμε και να ενισχύσουμε την κατανόηση των δύο αυτών σημαντικών εντολών! Με συχνές επαναλήψεις και πολύ ενθουσιασμό θα βάλουμε τις πρώτες βάσεις και το σκυλάκι θα ξεκινήσει να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα και το όνομά του.

4. Το πάρκο
Πριν ακόμα υποδεχτούμε το νέο μέλος της οικογένειας στο σπίτι μας, πρέπει να ετοιμάσουμε το… υπνοδωμάτιό του! Έναν χώρο ασφαλή, ήσυχο, κατάλληλο για το κουταβάκι, που θα περιλαμβάνει το κρεβάτι του, τα παιχνίδια του, μασουλητήρια για να περνάει την ώρα του και έναν χώρο τουαλέτας – συνήθως μία πάνα – για όταν θα πρέπει να μείνει λίγο παραπάνω από όσο μπορεί να κρατηθεί. Είναι ο χώρος που το κουτάβι θα κοιμάται το βράδυ και θα μένει, όταν δεν μπορούμε να το επιτηρήσουμε, μιας και τα κουτάβια έχουν ένα μοναδικό τρόπο να μπλέκουν σε απίστευτες καταστάσεις και να υιοθετούν κακές συνήθειες χωρίς την δική μας καθοδήγηση.
Θα είναι όμως και το ησυχαστήριό του μιας και πολλές φορές τα μωρά σκυλάκια καταβάλλονται εύκολα από τα έντονα παιχνίδια.
5. Προετοιμασία για τη βόλτα
Όταν έρχεται ένα νέο κουταβάκι στο σπίτι μας και μέχρι να ολοκληρωθούν τα πρώτα εμβόλια, έχουμε μία ιδανική ευκαιρία να το εξοικιώσουμε με τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσουμε αργότερα για τις βόλτες μας. Είναι πολύ εύκολο να μάθουμε στο κουτάβι μας να φοράει το λουρί του χωρίς να προβληματίζεται και να το συσχετίσει θετικά μέσα στο σπίτι. Φορώντας το στο κουτάβι την ώρα που τρώει ή δίνοντας του φαγητό και ενθαρρύνοντας το να σας ακολουθήσει μέσα στο σπίτι θα βοηθήσει να το προετοιμάσουμε για τις μελλοντικές μας βόλτες!

6. Τουαλέτα
Η εκμάθηση τη τουαλέτας είναι ο Γολγοθάς ίσως των περισσότερων εάν όχι όλων των ιδιοκτητών. Κι όμως τα κουτάβια είναι πολύ πρόθυμα να μάθουν που να κάνουν την ανάγκη τους και έχουν ένα έμφυτο ένστικτο να μην λερώνουν το χώρο που κοιμούνται. Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσουμε ότι βιολογικά τα κουτάβια δεν είναι έτοιμα να κρατηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με το να προνοούμε και να τα πηγαίνουμε συχνά στο χώρο που θέλουμε να μάθουν ως τουαλέτα, να έχουμε διαθέσιμη μία πάνα όταν δεν μπορούμε να επιτηρήσουμε τα κουτάβια στο πάρκο τους και με σταθερή επιβράβευση για κάθε επιτυχία σε λίγο καιρό θα έχουμε ένα σκυλάκι που θα ξέρει ακριβώς που πρέπει να κάνει την ανάγκη του.
Ατυχήματα θα υπάρξουν και είναι απολύτως φυσιολογικό. Σκεφτείτε τι πήγε στραβά στο σχεδιασμό του προγράμματος και σε καμία περίπτωση μην τιμωρείτε το κουτάβι, αλλιώς κινδυνεύετε να έχετε αντίθετα αποτελέσματα και να δημιουργήσετε άλλου είδους ανεπιθύμητες συμπεριφορές.
7. Πρώτες ασκήσεις
Τα κουτάβια μαθαίνουν συνεχώς από την ώρα που έρχονται σε εμάς. Και καλό είναι να ξεκινήσουμε να τους διδάσκουμε όσα χρειάζονται για τη μετέπειτα συμβίωση μας από την πρώτη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να σεβόμαστε ότι η μαθησιακή τους ικανότητα, αλλά και η ικανότητα συγκέντρωσης τους σε αυτή την ηλικία είναι μικρή. Ξεκινήστε τα πρώτα μαθήματα βήμα – βήμα, χωρίς υπερβολές και αυξημένες απαιτήσεις, αλλά ανάλογα με την ηλικία και την προσωπικότητα του κουταβιού σας. Εκμεταλλευτείτε τις ώρες ταΐσματος και/ή λαχταριστές λιχουδιές για να βάλετε τις πρώτες βάσεις σε όσα θέλετε να διδάξετε στο μάλλον το κουτάβι σας, όπως το «κάτσε» ή κάποιο εύκολο τρικάκι. Κρατείστε τα μαθήματα μικρά σε διάρκεια και με λίγες επαναλήψεις, πιστέψτε μας είναι αρκετό.

Tips & Tricks
- Δώστε στο κουτάβι όσο χρόνο χρειάζεται να προσαρμοστεί στη νέα ζωή του.
- Να έχετε υπομονή γιατί είναι ακόμα μωρό.
- Να είστε προνοητικοί και να δημιουργείτε συνθήκες επιτυχίας για το κουτάβι.
- Λάθη θα γίνουν και δεν είναι λόγος απογοήτευσης, αλλά κίνητρο για καλύτερο σχεδιασμό.
- Σε καμία περίπτωση μη μαλώνετε το κουτάβι εάν δεν καταλαβαίνει τι του ζητάτε.
- Χαρείτε κάθε στιγμή με το κουτάβι, είναι όλες ανεκτίμητες!
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Χρυσούλα Χασάπη είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων χρησιμότητας, για συντροφιά, agility και σπορ από τον E.N.C.I. Ιταλίας και απόφοιτος της σχολής A.D.T.C. Είναι αχώριστη με τα τρία σκυλάκια της, τη “Νεφέλη” (Υorkshire Terrier), τη “Muffin” (Border Collie) και το βενιαμίν της αγέλης, τη “Bee” (Shetland Sheepdog).
Δραστηριοποιείται στο χώρο της εκπαίδευσης σκύλων από το 2010 με συνεχή παρουσία της ίδια και των σκύλων της σε τηλεοπτικές εκπομπές, διαφημιστικά σποτ, επαγγελματικές φωτογραφίσεις και αρθρογραφία στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Είναι μέλος Εθνικής Ομάδας Agility 2015, ’16, ’17 και ’18 και Πρωταθλήτρια Ελλάδος Agility 2017 και ’18 με τη Νεφέλη. Με τη Muffin είναι μέλος στην ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» του Χαμόγελου του Παιδιού. Συμμετέχει ενεργά και έχει κατακτήσει διακρίσεις με τα αγαπημένα της σκυλιά σε αγώνες agility στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο! Στόχος της είναι να καταπιάνεται με δραστηριότητες που προάγουν την κυνοφιλία και προωθούν τη χρήση των σκύλων για κοινωφελείς σκοπούς, μα πάνω από όλα να αναδείξει την υπέροχη σχέση μεταξύ ανθρώπου και σκύλου!
