Το Japanese Hoso καναρίνι δημιουργήθηκε στη χώρα στην οποία οφείλει και το όνομά του, δηλαδή, την Ιαπωνία το 1920.
Γράφει ο Γιώργος Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Εκτροφέων Πτηνών Αναψυχής Μακεδονίας (ΕΠΑΜ)

Λέγεται ότι ο κ. Nakamura ήταν ο πρώτος που επέλεξε αυτά τα καναρίνια, και φαίνεται ότι η αναπαραγωγή του ονομάστηκε “Hosei”, εξ ου και το όνομα της φυλής. Στα γιαπωνέζικα η λέξη “Hoso” σημαίνει “λεπτό”.
Η συγκεκριμένη ράτσα καναρινιών ανήκει στα καναρίνια στάσης λόγω του περίεργου σχήματός τους. Το περίγραμμά τους (η σιλουέτα τους) μοιάζει αρκετά με αυτό των Scotch Fancy, ωστόσο υπάρχει αρκετά μεγάλη διαφορά στο μέγεθος τους, με τα Japan Hoso να φτάνουν μόλις τα 11,5cm. Τα επιτρεπόμενα χρώματα είναι το μπλε-γκρι, το κίτρινο, το κανελί, το λευκό και το πράσινο (επίδραση μαύρης και καφέ ευμελανίνης στο κίτρινο λιπόχρωμα) ενώ τα τελευταία χρόνια γίνονται αποδεκτά και συμμετέχουν σε εκθέσεις και κόκκινα.
Το πρότυπο της φυλής αυτής είναι το εξής:
Τύπος: Σώμα στενό, κυλινδρικό. Οι μπούκλες στο φτέρωμα αποτελούν ελάττωμα, επιτρέπονται όλα τα χρώματα.
Θέση και στάση: Σχήμα καμάρας (μισοφέγγαρο), οριακά εμφανής περιοχή μεταξύ λεκάνης και γονάτου (μηροί) και πόδια ελαφρώς λυγισμένα. Κομψή και περιποιημένη στάση.
Μέγεθος: Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τα 11,5cm.
Ώμοι και πλάτη: Οι ώμοι βρίσκονται ψηλά, δεν πρέπει να φαίνονται, αλλά πρέπει να παρουσιάζουν μια λεπτή, καμπύλη σιλουέτα χωρίς γωνία. Είναι στενοί και στρογγυλεμένοι, χωρίς ύφεση μεταξύ του τέλους (“πισινός”) των φτερών. Η πλάτη και το σώμα είναι στρογγυλεμένα σε σχήμα μισοφέγγαρου.
Κεφάλι και λαιμός: Μικρό, οβάλ και φιδίσιο κεφάλι, ενώ ο λαιμός είναι μακρύς και λεπτός.
Ουρά: Στενή και κάμπτει προς τα μέσα όσο περισσότερο κάτω από την πατήθρα. Ανοίγει ελάχιστα στις άκρες.
Κατάσταση: Καθαρό και υγιές, όλα τα χρώματα είναι αποδεκτά και φτερά κολλητά στο σώμα. Το μικρό μέγεθος και η λεπτότητα δίνουν την εντύπωση ενός πολύ ζωντανού και έξυπνου καναρίνι, όπως είναι πράγματι.

Τα Japan Hoso είναι πολύ καλοί γονείς και συχνά χρησιμοποιούνται από τους εκτροφείς ως “παραμάνες”
Αναπαραγωγή του japan Hoso
Το σωστό ζευγάρωμα είναι έντονο με χιονέ με την εισαγωγή έντονου Χ έντονου θα πάρετε απογόνους πολύ έντονους οι οποίοι θα εμφανίζουν λωρίδες γυμνού δέρματος στο στέρνο, στους μηρούς ή πίσω από τα μάτια. Καθώς είναι πολύ σημαντικό να μην υπερβεί το μέγιστο μέγεθος είναι καλύτερα να μην συνδυάζετε ποτέ ένα χιονέ με ένα χιονέ. Τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό με προεξέχοντες ώμους, κοντό λαιμό ή μεγάλο κεφάλι, είναι καλό να τον αποκλειστούν στην επιλογή για ζευγάρωμα.
Η διατροφή είναι ίδια με αυτή των κοινών καναρινιών. Περιλαμβάνει σπόρους εξαιρετικής ποιότητας, λαχανικά, μήλα και γρασίδι αν είναι δυνατόν. Να είναι πάντα στη διάθεση τους grit και σουπιοκόκαλο. Κατά την αναπαραγωγή το Japan Hoso χρειάζεται φρέσκια τροφή και μια πλούσια σε πρωτεΐνες αυγοτροφή καθώς και σπόρους που έχουν βλαστήσει.
Εισέρχονται εύκολα στην αναπαραγωγική φάση. Γεννούν από 4-6 αυγά (σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και 7) και γενικά είναι εξαιρετικοί γονείς, τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά.
Υπάρχουν αρκετοί εκτροφείς του είδους στην Ελλάδα και μάλιστα πολλοί εκτροφείς το έχουν στην κατοχή τους διότι είναι πολύ καλοί γονείς και τα χρησιμοποιούν ως παραμάνες. Τα μικρά δαχτυλιδώνοντε με δαχτυλίδια διαμέτρου 2,5 χιλ..
Η στέγαση κατά τη διάρκεια μη αναπαραγωγικών περιόδων μπορεί εύκολα να είναι ένα κλουβί προστατευμένο, αλλά χωρίς την ανάγκη για χειμερινή θέρμανση.
Επιτρέψτε μου να συστήσω αυτή τη φυλή σε οποιονδήποτε σκοπεύει να δοκιμάσει να ξεκινήσει το χόμπι της αναπαραγωγής καθώς είναι μια από τις λιγότερο απαιτητικές φυλές, ενώ δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα για τον αρχάριο εκτροφέα. Είναι εύρωστο και εύκολο να αναπαραχθεί, αλλά ταυτόχρονα αρκετά τεχνικό για να δώσει χαρά και ικανοποίηση για τον χρόνο που διαθέτετε στη παρατήρηση, στη διαχείριση και φροντίδα του, καθώς πάντα παραμένει ένα καναρίνι υψηλής τυπικότητας.
Βιβλιογραφία
1) Balestrazzi Carlo: Canarino Japan Hoso, Hobbyuccelli.it il portale italiano di ornitologia 16 Novembre 2011 2)Thomas Müller, Langerwehe und Uwe Feiter, Baesweiler, Rassebeschreibungen der in Deutschland anerkannten Positurkanarienrassen, Der Vogelfreund 7/2011 3) Καναρίνια Japan Hoso inca1099 PetBirds